Polgári szertartás külső helyszínen

Manapság egyre divatosabb a külső helyszínen megtartott esküvő, mely romantikájában messze felülmúlja a házasságkötő terem hangulatát, ráadásul a természetes fényben még szebb felvételeket lehet készíteni, mint a hivatal mesterségesen megvilágított házasságkötő termében. Külső helyszín lehet egy tópart, erdei tisztás, hajó, kastély vagy akár a lakodalom helyszínének kertje is.

Sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, nincs garancia a ragyogó napsütésre, ezért külső helyszín választásánál mindenképpen gondoskodjatok egy „B”-tervről, ami vihar vagy eső esetére szól. Esküvőszervezőként semmiképpen nem ajánlom „B” tervként a vacsora helyszínét, mert a meghitt hangulatba bezavarhat a vendégek játszadozása az evőeszközökkel, valamint menükártyák elmélyült tanulmányozása. Ráadásul innen nehéz és kellemetlen lehet a csak a szertartásra meghívott vendégek hazaküldése. Szállodák esetében ezért mindenképpen érdeklődjetek a különtermekről.

A külső szertartás hatalmas előnye, hogy a szertartásra meghívott vendégeket egy pezsgő vagy állófogadás erejéig vendégül tudjátok látni. Kedves ismerősöm panaszkodott, hogy egy kedves barátnője – anyagi okokból kifolyólag (ami érthető) – nem tudott minden hozzá közel álló személyt a lakodalomba meghívni, ám ahhoz ragaszkodott, hogy a polgári szertartáson mindenki ott legyen. Ismerősöm elutazott ezért az ország másik végébe a 20 perces szertartásra, majd keserűen számolt be arról, hogy még egy pohár narancslével sem kínálták meg őket. Szóval, ha vannak olyan vendégek, akiket csak a szertartásra szeretnétek meghívni, gondoskodjatok róla, hogy egy pohár pezsgőt, üdítőt vagy aprósüteményt kapjanak egy rövid állófogadás keretében.

Ha közterületen – például tóparton tartjátok az esküvőt, ne felejtsétek el beszerezni az önkormányzattól a megfelelő területfoglalási engedélyt.

A külső szertartás költségei

Az önkormányzatok – településtő függően – kisebb-nagyobb összegekért hajlandóak vállalni az anyakönyvvezető külső kiszállását. Az anyakönyvvezetőhöz történő bejelentkezéskor mindenképpen érdeklődjetek a feltételekről.

A külső helyszíneknél gond lehet a hangosítással. Így érdemes a zenekar/DJ hangosítását igénybe venni, de még jobb, ha profi hangosítókat kértek fel erre, akik a zenelejátszót is megfelelően kezelik.

Míg az anyakönyvi hivatalban a dekoráció megoldott, addig a külső helyszínen erről nektek kell gondoskodnotok. Egy ilyen esküvőnek szinte elmaradhatatlan kelléke a virágokkal díszített kovácsoltvas virágkapu, amely a szertartás háttereként szolgál, a díszes szék valamint a vörös szőnyeg, amelyen végigvonultok. Ez utóbbinak praktikus okai is vannak, hiszen a menyasszonynak a magas sarkú világos színű cipőjével nem a füvön kell végigbotladoznia. Virágkaput szőnyeget és székszoknyát a dekoratőröktől tudtok bérelni, bár néhány „esküvőre szakosodott” vendéglátóhely rendelkezik ilyenekkel.

Külső szertartás esetén gondoskodni kell az anyakönyvvezető asztalának feldíszítésétől, és magáról az asztalról is, nem beszélve a vendégek ülőhelyéről. A szállodák, éttermek a kertjükben tartandó esküvőknél ezt általában vállalják, ám közterületen minderről  külön kell gondoskodni.

Az állófogadást is megszervezik a vendéglátóhelyek, ám közterületen kitelepült catering cég segítségét kell igénybe venni.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel