Apróságok, melyekkel feldobhatod az esküvőt

Néhány kellékkel – amelyekre talán nem is gondoltál -, igazán fel lehet dobni az esküvői ceremóniát. A gondosan választott kiegészítő elemek hatalmas sikert arathatnak.

Amikor az esküvőszervezés oroszlánrésze már megvan, jöhetnek a részletek és ezzel együtt indulhat az apróbb kellékek beszerzése, kiegészítő szolgáltatások megrendelése.

Gyertya vagy színes homok a szertartásra

Ugye milyen romantikus, amikor az ifjú pár kezükben egy-egy kisebb égő gyertyával meggyújt középen egy nagyobb harmadikat jelképezve ezzel a közös életük kezdetét? Ezután a saját gyertyát elfújják, és csak a nagy gyertya lángja lobog tovább. Minden polgármesteri hivatalban található ilyen gyertya rendkívül egyszerű kivitelben, általában fehér vagy bordó színben. Azonban a gyertyát ti magatok is megterveztethetitek, amelyet gyönggyel, kristályokkal vagy szalagokkal díszíthettek. A legromantikusabb mégis az, amikor a két kisebb gyertyába keresztnevetek kezdőbetűjét belevésetitek, és a nagyobbat az összefonódó betűitek díszítik. Ezt a gyertyát emlékbe is eltehetitek, és később a házassági évfordulóitokon újra meggyújthatjátok.

Kültéri szertartásnál nagy szélben nem igazán praktikus gyertyát gyújtani, ám erre az esetre is van megoldás: a színes homok. A lényege, hogy két kisebb edényből különböző színű homokot öntötök egy nagyobb díszüvegbe. A kétféle szín keveredése csodálatos mintákat és rétegeket adhat, az edény pedig aztán a lakás dísze is lehet.

Gyűrűpárna bevonuláskor

A szertartásoknál a gyűrűk az asztalon vagy akár az oltárnál is helyet kaphatnak, de ünnepélyes, ha egy kisebb gyerek hozza be a bevonuláskor egy díszes gyűrűpárnán. A gyűrűket lazán a szalagra kötik. A párna színe, anyaga valamint díszítése különösen jól mutat, ha összhangban van a ruháddal és a dekorációval.

Sziromszóró kosár

Az apró koszorúslányok kezébe kosarat adhatsz, amiből aztán a menyasszony útját előtte járva szirmokkal szórják végig. Ebből a kosárból történhet később a termékenységet szimbolizáló rizsszórás is. Érdemes olyan kosárkát választani, amely színében és díszítésében szintén illik a ruhádhoz.

Virágszirom vagy műszirom

Sok helyen nem engedik a valódi rózsaszirmok leszórását, amely aztán letaposva nyomot hagy a szőnyegen. Ezt elkerülendő, de mégis megtartva a romantikát, vásárolhatsz olyan zacskós selyemvirág-szirmot, amelyet csak közelről nézve lehet megkülönböztetni az eredetitől. A szertartás végén a szirmokat egyszerűen össze lehet söpörni.

Rizs a szóráshoz

A rizs a termékenység szimbóluma. Az ifjú szertartásról kijövet rizzsel szórja meg a násznép, ezzel kívánva nekik bőséges gyermekáldást. Érdemes valakit megbízni azzal, hogy mielőtt az ifjú pár kilép, mindenki markába öntsön egy adag rizst, amelyet majd egyszerre dobnak a magasba, amint az pár megjelenik.

Hallottam, már olyan rémhíreket, hogy a sötét zakóra dobott rizs foltot hagy a szöveten. Ez azonban egyszerűen kiküszöbölhető: át kell mosni a rizst a szórás előtti napokban. Ezzel a lisztszerű réteget eltávolíthatjuk róla.

Harisnyakötő-dobás

A menyasszonyi felszerelés manapság elengedhetetlen kelléke a csipkés harisnyakötő, amelyet aztán ereklyeként a legrátermettebb ifjú hazavihet. A csokordobáshoz hasonlóan a nőtlen férfiaknak is egy csoportba kell állniuk. A vőlegénynek általában látványosan – kéz használata nélkül kell lehúznia ifjú arája combjáról a harisnyakötőt, amelyet aztán a válla fölött hátradob a srácoknak. Aki elkapja, az lesz a következő vőlegény.

Lufiposta

Szabadtéri szertartáson igen látványos lehet, ha egyszerre 80-100 léggömb repül a magasba. A vendégek páronként vagy családonként kapnak egy héliummal megtöltött lufit, és násznépet a szertartás végén egyszerre engedi a léggömböket a magasba.

És hogy mitől posta? A lufikra egy levelezőlapot kötnek. A képeslapokat előzőleg szöveggel megnyomtatják, felbélyegzik, és az ifjú pár címére megcímezik. Erre vendégek mindegyike jókívánságokat valamint egy-egy felajánlást ír, az ifjú pár számára (például porszívózás, fűnyírás, bevásárlás az ifjú pár helyett, vacsorameghívás, stb). Ha valaki megtalálja a képeslapot, csak postára kell adnia. Amelyik lap visszaérkezik a párhoz, azt a felajánlást teljesítenie kell az adott vendégnek.

A léggömbposta egyetlen hátránya, hogy esőben vagy vihar esetén nem érdemes a léggömböket felengedni.

Fontos, hogy a lufikat aznap frissen töltsék meg héliummal, különben nem fognak felszállni illetve a levelezőlap súlyát elbírni.

Gyerekkori slide-show készítése

Óriási hatást tudtok elérni egy olyan fényképvetítéssel, ami egy pattogósabb zene ritmusára végigkíséri életetek állomásait, majd következnek a páros képek. Ezt vagy a ceremónián (ha zárt térben van) vagy este a vacsoránál tortavágás előtt is levetíthetitek. Ehhez egy projektorra és vászonra lesz szükségetek. Hihetetlen élmény, amikor valaki a násznépből felfedezi magát a régi fényképeken.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel