Miben tud segíteni egy esküvőszervező?

Nemrégiben egyik ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy “mondd meg Mariann őszintén, Te teljesen kiadtad volna a kezedből a szervezést, hogy valaki más kreálja meg az egész esküvődet?”

Természetesen nem, ilyen formában nem. Az esküvőszervező elsősorban a főbb szolgáltatókért valamint a nagy nap lebonyolításáért felelős. Hogy milyen esküvőd lesz, azt viszont neked kell megálmodnod. Szervező mellett is akad természetesen szervezni és ötletelni való: nem a szervező választja ki a szalvéta színét, válogat a menyasszony csokrába virágokat és dönti el, hogy kerek vagy szögletes legyen-e a torta – hacsak erre külön kérés nem érkezik.

Összegyűjtöttem, hogy mik az esküvőszervező legfontosabb feladatai és mellette megjelölöm azt is, hogy általában milyen érv szokott szólni ellenük. Lássuk!

Szolgáltatók közvetítése – „De hát mi is tudunk szolgáltatókat találni!”

Teljesen igaz: bármelyik menyasszony képes felmenni az internetre, és szolgáltatói oldalakat böngészni, esküvői kiállításra járni illetve ajánlatokat bekérni. Csak nem mindenkinek van erre ideje, türelme, és a legfontosabb, hogy nem biztos, hogy a megfelelő szolgáltatót sikerül kiválasztani mind színvonalban mind pedig ár-érték arányban. Manapság rendkívül nehéz eligazodni a szolgáltatói piacon, hiszen rengeteg fotós, filmes, dekoratőr, zeneszolgáltató stb. ajánlja magát, és menyasszony legyen a talpán, aki jól választja ki ebben az őrült túlkínálatban a megfelelő szolgáltatót. A jó esküvőszervező olyan kapcsolatokkal, kipróbált szolgáltatói brigáddal rendelkezik, akiknek a munkájáért felelősséget vállal.

Ráadásul nem kell éjszakákat tölteni szolgáltatók felkutatásával: az esküvőszervező stílusotokhoz és elképzeléseitekhez igazodva ajánl 3-4 olyan szolgáltatót, amelyre valószínűleg több napos (hetes!) böngészés után akadtatok volna. Néhány alternatíva közül mégiscsak könnyebb választani, mint a szolgáltatók hadából az interneten. Amennyiben ezek az alternatívák még mindig nem megfelelőek számotokra, a szervező feladata lehet újabbakat találni.

Szerződik helyettetek – “… de hát mindegyik szolgáltatónak van szerződéstervezete!”

Igen ám, de a legtöbb szerződés a szolgáltató érdekeit képviseli hibás- vagy nem teljesítés esetén! Az esküvőszervező abban tud segíteni, hogy vagy helyettetek szerződik egy megbízás keretében, vagy átnézi a meglévő szerződéseket, illetve olyan pontokat is pluszban kiköt, amelyet a standard szerződés nem tartalmazhat, ám fájó pontja lehet az eseménynek. pl. szolgáltatók alkoholfogyasztására illetve öltözékére külön kitér.

Forgatókönyv készítés és a nagy nap lebonyolításában való részvétel – „… de hiszen ott a ceremóniamester/vőfély!”

Igen, ott a ceremóniamester/vőfély, aki házigazda és nem szervező szerepet tölt be. No de mikortól is van ott az a ceremóniamester? Leginkább a lánykikéréstől, vagyis délutántól. No és addig? Ki felel azért, hogy megérkezett-e a fodrász, a sminkes? Ki felügyeli, hogy a dekorosok megérkeztek a helyszínre és megkezdték a munkát? Ki tartja szemmel, hogy a torta megérkezett-e az étterembe? Ki felel azért, hogy a menyasszonyi autó megérkezett, és a dekoratőr foglalkozik vele? – A vőfély nem, az biztos.

A jó(!) ceremóniamester/vőfély a helyszín dolgozóit, maximum a zenekart koordinálja, a többi szolgáltató viszont biztosan nem tartozik a felügyelete alá. Ilyenkor jön képbe az esküvőszervező, aki eredetileg koordinálja napközben illetve az este folyamán a többi szolgáltatót illetve rendezi a kifizetéseket. Elég kellemetlen szituáció adódhat abból – nem egy ilyet hallottam már, hogy a távozni készülő szolgáltató kirángatja a vőlegényt a táncparkettről, hogy az anyagiakat rendezni tudják.

Tanácsadás, konzultáció – „Majd a már házas ismerősöket megkérdezzük, mit hogyan érdemes…”

Ha a szolgáltatókat magatok intézitek, akkor is szükség lehet egy-két szakmai tanácsra, ha elakadtatok vagy igazán frappáns megoldást szeretnétek, esetleg a szervezés későbbi fázisaival nem vagytok tisztában. Egy jó esküvőszervezőnek mindig van egy-két trükk a tarsolyában, amivel az eseményt még színvonalasabbá, a násznéphez közelibbé tudja tenni.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel