Nászajándék-para: a nászajándék listáról

A házasulandók általában a vendégek belátására bízzák, hogy mit hoznak ajándékba. Igen ám, de hogyan lehet kivédeni, hogy ne öt pohárkészletet, duplázott háztartási eszközöket vagy nem a ti ízléseteket tükröző lakberendezési tárgyakat kapjatok?

Esküvőszervezőként nagyon sok pár fordul hozzám a nászajándék menedzselésével kapcsolatban.

A legtöbb házasulandó annak örül, ha pénzt kap nászajándékba, és azon azt vesznek, amire valóban szükségük van. Igen ám, de ezt nagyon nehéz közölni a meghívottakkal. Ráadásul biztosan lesznek a násznép körében olyan rokonok, ismerősök, akik személytelennek tartják a borítékadást, és a hagyományokat megőrizve mindenképpen tárgyi ajándékkal szeretnének kedveskedni. Mindemellett a meghívottaknak komoly fejtörést okozhat, hogy mivel lepjen meg benneteket a nagy napon. Ezekre a problémákra kiváló megoldást nyújt a nászajándék lista.

Hogyan működik?

A nászajándék listát magatok is elkészíthetitek, de ebben az esetben szükségetek lesz egy koordinátorra, aki a vendégekkel ez ügyben tartja a kapcsolatot, kezeli a listát, és ha valamelyik ajándékötlet már „elkelt”, arról tájékoztatja a többi meghívottat.

Erre a listára olyan tárgyakat és szolgáltatásokat (pl. bérlet az operába) írjatok fel, amelynek mindketten örülnétek. A listán különböző árkategóriájú termékek szerepeljenek, így a rokonok, ismerősök a pénztárcájukhoz és ajándékozási szokásaikhoz mérten választhatnak ebből. Az ajándékokat a félreértés elkerülése végett pontosítsátok – például ne csak azt írjátok fel, hogy kávéfőző, hanem a típusáról is nyilatkozzatok. Kis segítségként megadhatjátok az üzletet is, ahol az adott dolgot kedvező áron be lehet szerezni. Ésszerű határokon belül bátran felírhattok nagyobb értékű háztartási tárgyakat vagy utazási célt is, hiszen az is elképzelhető, hogy a nagyobb ajándékot akár több család, vagy a barátok, munkatársak összefogva fogják számotokra elérhetővé tenni.

Kicsit körülményesebb, de jó megoldás az online lista elkészítése, ahol a listára minden tárgy mellé egyvalaki felírhatja a nevét, és minden kattintásnál folyamatosan frissül, jelezve a még szabadon választható ajándékokat.

Egy egyszerűbb megoldás:

Egyes üzletek – a nagyobb lakberendezési áruházak, porcelán- és kristályáru üzletek biztosan – már készülnek nászajándék listával: a feladatotok annyi, hogy az adott üzlet kínálatából állítjátok össze a listát. Amire már egy meghívott lecsapott, azt az üzlet kihúzza a listából. Így nem fordulhat elő, hogy ugyanazt a kávéfőzőt mástól is megkapjátok. A legtöbb esetben egy tanácsadó segít a kívánságlista összeállításában. Sőt, egyes áruházak az ajándékokat egy meghatározott időpontban ki is szállítják.

Hogyan lehet közölni, ha főként “borítékot” szeretnétek kapni?

A legtöbb rokon, ismerős valószínűleg rá fog kérdezni, hogy minek örülnétek legjobban. A meghívottakkal tisztázzátok, hogy a listáról természetesen nem kötelező a választás, és ha nem találtak rajta megfelelő ajándékötletet, a nektek szánt összeget borítékba is tehetik.

Ha kifejezetten ez a célotok, erre is léteznek frappáns megoldások: el lehet mesélni, hogy mivel egy háztartásban éltek, háztartási és lakberendezési tárgyakra nincs szükségetek. Elmondhatjátok, hogy minden ajándékot „borítékolva” szeretnétek. Ezzel a tréfás célzással mindenki érteni fogja, hogy nem pohárkészletre vágytok. Ennek közlésére legmegfelelőbb a személyes találkozó, a meghívó átadása kiváló lehetőséget nyújt.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel