Menyasszonyi ruha – kölcsönözzük, vásároljuk vagy varrassuk?

A ruha csaknem minden menyasszony életében központi kérdés függetlenül attól, hogy a legvagányabb extravagáns tervezésűt, egy romantikus hercegnőset vagy egy klasszikus elegáns darabot választunk. Már a választás sem egyszerű, nemhogy az, hogy milyen forrásból szerezzük be az áhított darabot. A beszerzés a pénztárcánktól, fantáziánktól valamint a felhasználás idejétől és módjától függ.

Kölcsönzés

Magyarországon a legnépszerűbb ruhabeszerzési mód a kölcsönzés, amely praktikus, hiszen a ruhát nem kell évekig tárolnunk, és a szekrényben kerülgetnünk.

A kölcsönzőkben bármilyen ruhát ránk szabnak – szinte mérettől függetlenül igazítják a hosszát, bőségét. Ám az anyagnak nem feltétlenül tesz jót a sokadszori tisztítás valamint az állandó igazítgatás. Egyesek úgy vélik, hogy a hófehér ruha néhány tisztítás után már nem lehet vakítóan fehér. A kölcsönzött ruháknál gyakori panasz, hogy mellben szűk, viselője kényelmetlenül érzi magát attól, hogy folyamatosan igazgatnia kell.

A kölcsönzés praktikus megoldás, hiszen a ruhát pénteken megkapjuk, és hétfőn le van róla a gond. Igen ám, de a kölcsönzők kauciót is felszámolnak, amelyet nem kapunk vissza, ha a ruha elszakad vagy eltávolíthatatlan folt marad rajta. Pontosan tisztázni kell, hogy milyen esetekre terjed ki a vissza nem fizetés, hiszen néhány üzlet – akármennyire is vigyázunk a ruhára – egészen apró dolgok miatt sem adja vissza a befizetett kauciót.

A manapság divatos „trash-the-dress” fotózáshoz a kölcsönzött ruha nem alkalmas, és a két vagy több napos fotózásra esküvőszervezőként inkább ajánlom a saját ruhát.

Varratás

Sokan egyedi tervezésű ruhát szeretnének, és egy tervező szalonban kiviteleztetik az általuk megálmodott darabot. Az ár a tervezéstől, az anyag minőségétől, a kivitelezésétől valamint a varrási díjtól függ.

Több menyasszony a határon túli kis községekbe utazik, hogy olcsóbban megvarrassa egy nemzetközi tervező lemásolt darabját. Ennek hátránya, hogy minősége jóval gyengébb az eredetinél, és nem egy menyasszony imádkozott már azon, hogy az ilyen ruha túlélje az éjszakát.

A varratás előnye, hogy a méretre készített ruha tényleg úgy fog állni a menyasszonyon, mintha ráöntötték volna.

Vásárlás

A nyugati országokban – például Németországban teljesen ismeretlen fogalom a ruhakölcsönzés. Minden esküvői szalon kizárólag megvásárlásra kínálja az általa vagy külföldi tervezők által megalkotott menyasszonyi ruhákat. A ruhacsere a szerződéstől függően nem lehetséges, és visszavásárlási garancia sincsen.

Itthon a menyasszonyi ruhaszalonok is kínálnak eladásra ruhát abban az esetben, ha az adott darabra nincs még foglalás. A használt darabokat is szinte ugyanolyan árban értékesítik mint az újat, kivéve, ha jó ideje kifutó modellről van szó. A külföldi tervezők ruháit újonnan kizárólag rendelésre szerzik be, 4-6 hónap rendelési idővel, a kölcsönzéshez képest dupla áron. Ha tehát ilyet szeretnénk vásárolni, érdemes elkezdeni a ruhapróbákat kb. 8 hónappal az esküvő előtt. A vásárlás előnye ugyanúgy mint varratás esetén, hogy a méretre készített ruha tényleg úgy fog állni a menyasszonyon, mintha ráöntötték volna.

Néhány menyasszony a határozottan nem szeretne kölcsönruhát, és viszolyog a ténytől, hogy abban a ruhában már hányan mentek férjhez előtte. Nekik mindenképpen saját ruhát ajánlanék. Ez anyagilag esetleg megterhelőbb lehet, ám, ha nem szeretnéd megtartani a ruhát, különböző aukciós oldalakon vagy ruhaszalonban utólag túladhatsz rajta – könnyebben mint gondolnád.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel