A save the date, avagy az előmeghívó!

A meghívandó vendégek értesítése az esemény helyéről, idejéről az esküvőszervezés egyik olyan meghatározó része, amelyet sajnos az esküvőszervező nem tud átvállalni. Segítséget, tippeket azonban készségesen nyújtunk ebben a kérdésben is.  Korábban már írtam arról, hogy mi a teendő azután, miután kitűztétek a nagy napot. Érdemes összeállítani a vendéglistát, és elkezdeni különféle csatornákon kommunikálni azt, hogy a meghívottak adott napra ne tervezzenek semmit. Szándékosan nem meghívó-kiosztást írtam, hiszen elképzelhető, hogy ekkor még sem a pontos időpont sem a helyszín nem tisztázott, hogy az esküvő színvilágáról, stílusáról ne is beszéljünk. Pontosan erre szolgál a save-the-date vagyis dátumfoglaló, amely teljesen különböző formákat ölthet. A save the date nem egy formális meghívó, így bátran alkalmazhattok kreatív, játékos megoldásokat is!

Telefonon?

Érdemes azon melegében felhívni a biztosan meghívandó vendégeket, hogy arra  a napra véletlenül se tervezzenek nyaralást, vagy egyéb elfoglaltságot, mert azt a délutánt/estét a Ti esküvőtökön töltik majd.

Ennek a meghívásnak mindenki egészen biztosan nagyon örül, a precízebb vendég azonnal fel is jegyzi  a naptárjába. Igen ám, de a szó elszáll… Aztán pár hónap múlva már csak találgatják, hogy huszadikát vagy huszonhetedikét említettetek nekik…

Erre szolgál a save-the-date kártya/tárgyak/videó/weboldal – amolyan elő-meghívóként.

Save-the-date kártya

Ezt feltétlenül érdemes személyesen átadni vagy postán elküldeni, hogy a vendégek biztosak legyenek abban, hogy tényleg meghívták őket. Egy augusztusi vagy szeptemberi esküvő esetében ez szinte elementáris kérdés lehet, amikorra sokan nyaralást terveznek, és megvan az esély arra, hogy esetleg előző októberben szóltatok nekik, hogy esküvő lesz, ám azóta nem hallottak felőletek. Ha még a dátumra homályosan emlékeznek is (itt most nem a közvetlen hozzátartozókról, legjobb barátokról beszélek), még bizonytalanok lehetnek, hogy valóban meg vagyunk hívva vagy csak értesítést kaptunk, hogy esküvőre készül a pár.

Save the date videó vagy weboldal

A kreatívabb párok, akiknél a meghívottak nagy része rendelkezik internetes elérhetőséggel, érdemes lehet akár ezen a csatornán keresztül is kommunikálni az esküvő részleteit.

Save the date tárgyak

Hűtőmágnes vagy egyéb lakásdíszek, amely mindig szem előtt van, és emlékezteti a meghívottakat a jeles eseményre.

Hogy mikor érdemes ezt kézbesíteni?

Nincs erre megfelelő szabályozás, szokásjog, kódex, én azt tanácsolom, hogy minél előbb annál jobb, hogy azt a napot valóban ti birtokoljátok. Általában az esküvőt megelőző 6-12 hónapban szokás (érdemes) ezeket kiküldeni, nyár végi esküvők esetében pedig még korábban, hogy a nyaralást ehhez igazodva tudják tervezni.Az amerikai szokásjog szerint a save the date-et minimum 6 hónappal az esemény előtt de legalább két hónappal a hivatalos meghívás előtt illik elküldeni/átadni.

Az előmeghívó kiküldését a formális meghívó szétosztása követi, amely már a pontos adatokat tartalmazza, utal a stílusra valamint a színvilágra.

Mi szerepeljen rajta?

Mindenekelőtt a nevetek és az esküvő dátuma. Aranyos megoldás, ha készíttettek néhány profi képet (akár egy jegyes fotózás keretében) magatokról, és azt nyomtatjátok a kártyára.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel