A nagy bevonulás (a szertartásokra)

Egy olyan témakört szeretnék most körbejárni, amely csaknem minden menyasszonynak ha problémát nem is, de fejtörést igencsak okozhat, mégpedig az, hogyan, kivel, milyen időközzel, kinek az oldalán vonuljon, üljön, távozzon a templomból illetve a polgári szertartásról. Természetesen nincsenek kőbe vésett szabályok ezen a területen sem: összegyűjtöttem az általános irányvonalakat ezzel kapcsolatban.

Ha a tanúk és az örömszülők is szeretnének ünnepélyesen a násznép előtt bevonulni, akkor bonyolódik a helyzet: erre annyiféle megoldás létezik, hogy erre külön most nem fogok kitérni. Esküvőszervezőként engedjetek meg egy személyes véleményt: minél több ember vonul ünnepélyesen, annál kevésbé lesz ütős a vőlegény és a menyasszony belépője.

Vonulás a templomban:

A hagyomány szerint a vőlegényt az édesanyja kíséri be a templomba. Ha anyuka nincs jelen, egy közel álló hölgy pl. lány testvér, keresztanya, nagymama, nagynéni vagy akár a koszorúslányok is bekísérhetik a leendő férjet.

Ha a vőlegény lámpalázas vagy csak egyszerűen nem szeretne sok ember előtt végigvonulni, érdemes az angolszász országokban elterjedt módszert alkalmazni: a vőlegény már a szertartáson kijelölt helyén áll, és a menyasszony érkezik a koszorúslányokkal illetve az édesapjával. Ebben az esetben csak az ifjú arának (és az őt kísérő lányoknak) lesz ünnepélyes bevonulójuk.

A templomban a menyasszony az édesapa balján vonul be, az édesapa szimbolikusan átadja a lányát leendő férjének, majd a menyasszony a szertartás alatt a vőlegény bal oldalán tartózkodik. Ennek vallási háttere az, hogy amikor a pár a templomba érkezik, akkor Isten előtt még nem szent a viszonyuk. Pontosan azért állnak fordítottan, hogy a templomból kifelé jövet „megfordulva” vegyék fel a “házaspár formációt”, és innentől kezdve a nő a férfi jobbján foglal helyet.

Amennyiben az édesapa nem él vagy valamilyen oknál fogva nem vesz részt a szertartáson, a menyasszony kísérője lehet bármelyik férfi, aki a menyasszonyhoz közel áll (fiú testvér, keresztapa, nagybácsi stb.)

A templomban az a szokás, hogy a menyasszony rokonai és vendégei a bal oldalon, a vőlegényé pedig a jobb oldalon ülnek.

Vonulás a polgári szertartáson:

A polgári szertartás kötetlenebb. Itt akár a pár közösen is bevonulhat. Ilyenkor a vőlegény a menyasszonyt a jobbján vezeti be, és ugyanezen az oldalon vezeti ki is. A szertartás alatt is megőrzik ezt a formációt. Ennek kapcsán felmerült már olyan kérdés, hogy ilyenkor vonulhat-e a pár kézen fogva. Nincsenek erre szabályok, de a legelegánsabb megoldás talán az, ha a vőlegény a karján vezeti be leendő feleségét.

Külön-külön történő bevonulásnál szintén kísérheti a vőlegényt az édesanyja, az ifjú arát az édesapja vagy a menyasszony akár egyedül is vonulhat.

Polgári szertartáson is lehet az angolszász módszert követni: a vőlegény a tanúkkal az anyakönyvvezető asztalnál várja a menyasszonyt, aki ünnepélyesen végigvonul.

Hány zenére lesz szükség?

Ha külön bevonulót terveztek, akkor lehet külön zenéje a menyasszony és a vőlegény belépőjének. Abban az esetben, ha egy zenét szeretnétek, érdemes egy hosszabbat választani, mert mire a vőlegény, kis- és nagy koszorúslányok majd a kellő hatásszünettel a menyasszony is megérkezik, ki kell hogy tartson a zene.

Ha van pici lány a koszorúslányok között, akinek nehéz egyenletes tempót diktálni, két véglet is előfordulhat. Ilyenkor benne van a pakliban, hogy a kicsi elszégyellve magát végigrohan a kijelölt úton, ám az is elképzelhető, hogy a figyelemnek nagyon megörülve lassan, megfontoltan, egyesével kezdi szórni a szirmokat, és minden egyes virág elejtésénél megfürdik a népszerűségben.

A zene hosszát úgy érdemes megválasztani, hogy mindkét eshetőséggel számolunk.

Koszorúslányok

Állandó kérdés, hogy hogyan, hányasával, milyen tér- és időkihagyásokkal vonuljanak a lányok. Főleg, ha vannak kis- és nagylányok is.

A koszorúslányok elvileg a menyasszonyhoz tartoznak, így az ő zenéjére illetőleg az ő kíséretében vonulnak. Többféle variáció is lehetséges. Ha van sziromszóró kislány, akkor ő a virágokkal a menyasszony útját készíti elő, és előtte lépked. Amikor a kislány körülbelül félúton jár, akkor érdemes indulnia a menyasszonynak.

Lámpalázas kislányok esetén érdemes őket egyszerre, akár kézen fogva elindítani.

Ha felnőtt koszorúslányok is vonulnak, akkor érdemes őket kettesével vagy hármasával úgy indítani a menyasszony előtt, hogy a kellő tér a lányok és a menyasszony között mindenképpen meglegyen, ennek igen nyomós oka van: a fotós vagy a násznép ha a vonuló arát szeretné fényképezni, akkor semmiképpen se zavarjanak a képbe a magas lányok. Sokan éppen ezért a menyasszony utánra időzítik a nagylányokat.

A hagyományok összegyűjtésével támpontot szeretnék adni a témában: természetesen minden pár maga alakíthatja a bevonulás rendjét, idejét. Akárhogy is teszik, a násznépet biztosan elkápráztatják.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel