Karikagyűrű dilemma

Bizony nincs könnyű dolguk a házasulandóknak, amikor olyan ékszert kell választaniuk, amelyet elvileg életük végéig viselni fognak. Manapság az ötvösök és ékszerboltok bármilyen elképzelést meg tudnak valósítani, nem beszélve az amúgy is hihetetlen nagy választékról. No de milyet is válasszunk? Egy- vagy többszínűt? Milyen formájút? Milyen felületűt?

Milyen fazont válasszak?

Mindenképpen olyan fazont válasszatok, amelyik időtálló, hiszen ezt a gyűrűt még 60 évesen is viselned kell, és az akkori személyiségedhez is igazodnia kell. Sok párnak gondot okoz, hogy nem azonos az ízlésük. Ebben az esetben érdemes egyszerű formát választanotok, amely mindkettőtöknek megfelel, és a díszítésben esetleg színben variálni azokat. Ha te jobban kedveled a fényes felületűt, míg párod a mattot favorizálja, manapság már nem jelent gondot ugyanazt a formát különböző színben esetleg különböző felülettel elkészíttetni.

Arany vagy platina?

Nos ennek a dilemmának az ízlésetek és legfőképpen a pénztárcátok szab határt. A platina a legkeményebb fém. Ennélfogva ellenállóbb a különböző mechanikai hatásokkal szemben, felületén nem igazán keletkeznek karcok, így nem szükséges utánpolírozni. A fehér aranynál sötétebb szürke színű, és az ára is meglehetősen magas: körülbelül 2-2,5-szerese a fehéraranyénak.

Sárga-, fehér- vagy rosé arany?

Ez a ti ízlésvilágotokra van bízva. Azonban az, hogy most csupa fehérarany ékszert hordasz, nem jelenti azt, hogy 10-15 év múlva is ez lesz a helyzet. A több színű gyűrű előnye az, hogy bármilyen ékszert viselhetsz hozzá.

Hány karátos aranyból készüljön?

Minél magasabb a karátszám, annál puhább az ékszer, és annál könnyebben kopik. Ezért érdemesebb keményebb, 14 karátos aranyat választani szemben a 18 karáttal.

Matt vagy fényes legyen?

Hordás során akarva-akaratlanul is hozzáütöd a gyűrűdet a kilincshez vagy egyéb dolgokhoz. Mivel elfordul az ujjadon, így a felület teljes egészében ki van téve a mechanikai behatásoknak.

A szabály sajnos az, hogy a rendszeres koptatás során idővel a matt felület kifényesedik, a fényes viszont bemattul. Legjobb megoldás erre, ha olyan gyűrűt választotok, amelyben a különféle felületek keverednek. Egy polírozással a régi felületet vissza lehet újra és újra hozni, azonban sok polírozás után a gyűrű elvékonyodhat.

Hogyan válasszam ki az üzletet?

A tálcákon található általában rézből és ezüstből készült gyűrűmintákat nem az ötvösök készítik, hanem az ékszerüzletek egészben vásárolják meg, és korántsem biztos, hogy az adott ékszerész ugyanolyan precíz megmunkálással képes a mintagyűrűt valódi aranyból elkészíteni. Ezért érdemes az ékszerüzlet ötvösének a többi munkáit megnéznetek, mielőtt megrendelitek a modellt. Elképzelhető, hogy egy másik üzletben sokkal szebben megmunkált változatban készíttethetitek el ugyanazt a gyűrűt.

Márkásat, utángyártottat vagy egyedi tervezésűt?

Sok ékszerüzlet kínálja külföldi, neves gyártók modelljeit úgy, hogy féláron a hazai ötvös elkészíti nektek ugyanazt. Ti tudjátok, hogy ezt bevállaljátok-e.

Az egyedi gyűrű megtervezéséhez segítséget nyújthatnak a külföldi gyártók konfigurátorai, ahol megnézhetitek, hogyan nézne ki az általatok megálmodott gyűrű, ezt kinyomtathatjátok, és az ötvösnek bemutathatjátok.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel