Valami régi, valami új, valami kölcsönholmi és valami kék…

A régi, az új, a kölcsönkapott és a kék szimbólumok az angolszász kultúrában. Ez a szokás – miszerint az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsönholmit és valami kéket, hogy a házassága boldog legyen – egyre elterjedtebb hazánkban is.

Valami régi

A régi holmi a menyasszony hajadon életét szimbolizálja. A régi tárgyak képviselik a múltat, a kapcsolatot a menyasszony és a családja között: különösen az anya, lánya és nagymama kapcsolatát, vagy akár a távolabbi kapcsolatokat is, így emlékeztetve az arát a szülőkre és a gyermekévekre, valamint mindarra, amit elhagy. A régi tárgy a folytonosság szimbóluma. A hagyomány szerint a menyasszony viselhet antik családi ékszert, amely egy rokon tulajdonában volt vagy egy medált a szülők és nagyszülők fotójával.

Ötletek régi holmira:

A menyasszony választhat valamit az anya vagy nagymama esküvői ruhájáról, az esküvői fátylukat, régóta használt parfümöt, antik ékszert, vagy akár régebben vásárolt kedvenc fehérneműt is.

Valami új

Az új a most induló életszakasz szimbóluma. Az új holmi képviseli a jó szerencsét, a

sikert valamint a menyasszony szép reményeit fejezi ki az új házaséletében. Új holmi viselése az esküvő napján az üzenetet közvetíti, hogy a menyasszony és a vőlegény a házassággal örökké tartó új egységet hoz létre.

Ötletek új holmira:

Új holmi lehet bármi, amit az ara újonnan vásárolt az esküvőre: a jegygyűrű, új fehérnemű, új rúzs, parfüm, új cipő, harisnya, kesztyű, frissen szedett virágok a kertből.

Valami kölcsönholmi

A kölcsönholmi a barátságot jelképezi, hiszen erre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott dolgokra. A kölcsöntárgy azt a jelentéstartalmat közvetíti a menyasszony számára, hogy a barátok és a család ott lesz vele a különleges napon és a jövőben is, amikor segítségre lesz szükség. A kölcsönkapott tárgyat elméletileg már férjhez ment, boldog házasságban élő asszony adja, így a sikeres kapcsolat záloga. A hagyomány szerint bármit lehet kölcsönözni, de az esküvőt követően mindenképpen vissza kell azt szolgáltatni.

Ötletek kölcsönholmira:

Ezt a problémát könnyen megoldhatja a kölcsönzött ruha, fátyol vagy egyéb kiegészítők, kölcsönkapott ékszer, hajcsat. Ha problémát okoz a menyasszonyi ékszer kiválasztása és beszerzése, érdemes ez ügyben megkérdezni a barátnőket, és az esküvő napjára tőlük egy láncot vagy fülbevalót beszerezni.

Valami kék

A kék a tisztaság és a hűség jelképe, a keresztény világban Szűz Mária jellegzetes színe. Ez a szín az ókorban a hűség, a tisztaság és a hűség jelképe volt.

Ötletek kék holmi viselésére:

A menyasszony általában csupa kék vagy kék szalagos harisnyakötőt visel a ruha alatt. Lehet azonban egy kék virág is a frizurában vagy kék kiegészítő a menyasszonyi csokorban. Manapság néhány menyasszony a nagy napra kék csillám tetoválást készíttet, jégkék körömlakkot visel. Megjelenhet ez a szín a csokor virágai között (pl. hortenzia), de ugyanúgy lehet kék a cipő, egy kristály ékszer vagy a szemhéjpúder.

Néhány kellékkel – amelyekre talán nem is gondoltál -, igazán fel lehet dobni az esküvői ceremóniát. A gondosan választott kiegészítő elemek hatalmas sikert arathatnak.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel