A megerősítő polgári szertartás

Pároddal együtt lelkesen bementek az anyakönyvvezető hivatalba jóval az esemény előtt. Mindent előkészítettél már, szinte a nap menete is összeállt a fejedben, amikor közlik veletek, hogy a választott időpont már sajnos elkelt vagy az anyakönyvvezető nem vállalja a kiszállást a külső helyszínre. Mit lehet ebben az esetben tenni?

Előfordulhat, hogy az anyakönyvvezető nem vállalja a külső szertartást, és erre nem is kötelezhető. Amennyiben az időpontotok foglalt, vagy nem igazán szimpatikus a területileg illetékes anyakönyvvezető (bizony ilyen is előfordulhat!), esetleg már egy másik pár befoglalt az álmaitok időpontjára, még mindig létezik egy megoldás: méghozzá a megrendezett szertartás.

Ennek lényege az, hogy ti előzőleg (előtte való nap vagy aznap délelőtt) a két tanú jelenlétében az anyakönyvi hivatalban

minden díszítést és sallangot mellőzve érvényes házasságot köttök, majd pedig az általatok választott személy a ceremónián egy ál-anyakönyvvel kivonulva levezényli a szertartást. Ez a személy lehet akár hivatásos anyakönyvvezető, szertartásvezető vagy akár színész is. A násznép az egészből semmit nem fog észrevenni, csak utólag könnyes szemmel megjegyzik, hogy milyen gyönyörűen beszélt a szertartásvezető. Ebben az esetben ugyanis az elmondandó beszédet előre leegyeztethetitek, ami egyes anyakönyvvezetőknél lehetetlen. A házasságotok pedig biztosan érvényes.

Az anyakönyvi kiszállási díj külső helyszín esetén – önkormányzattól függően jó pár tízezer forintba belekerülhet. Szertartásvezetőt erre az alkalomra találhattok alacsonyabb áron is. Általában a területileg nem illetékes anyakönyvvezetők is elvállalják a szertartás vezetését – jóval kedvezőbb áron.

Akár többnyelvű ceremónia levezénylését is kérhetitek. Ez magasabb árkategóriát jelenthet, de jól jön abban az esetben, amikor a násznép egyik fele nem beszél magyarul.

Ennek a megoldásnak tehát igen sok praktikus oldala van, csupán rajtatok múlik, hogy bevállaljátok-e az ezzel együtt járó titkolózást.

Ha vannak még kérdéseid a témában, tanácsot szeretnél kérni, vagy segítségre lenne szükséges az esküvőd megszervezésében, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Konzultálok az esküvőszervezővel